Het Paleis op de Dam
De Desolate Boedelkamer
Bovenstaand reliëf is gemaakt door Artus Quellinus. In dit reliëf zie je Icarus, het lijkt er op dat hij valt. Zijn benen zijn links bovenin te zien en zijn hoofd rechts onderin. Er zitten vleugels aan zijn armen en hij heeft alleen zijn edele delen bedekt, voor de rest is hij helemaal bloot. Er zit een soort een soort lijst omheen met daar omheen weer bladeren. Ook de vader van Icarus is afgebeeld, namelijk Deadalus. Hij is veel kleiner afgebeeld en je kunt dat zien links onderin de lijst. De kleur van het reliëf is wit/bruinachtig. Dit komt omdat het waarschijnlijk marmer is.
Daedalus was een architect in Athene en hij was beschuldigd van de moord op zijn neefje. Hij vluchtte daarom met zijn zoon Icarus naar Kreta. Hij kreeg daar de opdracht van koning Minos een groot labyrint te bouwen voor de Minotaurus. Dit is een half stier en half mens. Maar toen hij het af had wilde de koning hem niet laten gaan. Daedalus gaf daar niet aan toe: hij wilde vleugels gaan maken voor hem en zijn zoon. En het plan werkte en hij en Icarus vlogen van het eiland af. Toen ze al een eind op weg waren midden op zee werd Icarus een beetje overmoedig en hij ging te hoog vliegen waardoor de vleugels die van was en veren waren gemaakt, smolten: vervolgens viel hij naar beneden in zee. Zijn vader zag de vleugels op de golven drijven en heeft zijn kunst voorgoed verwenst.
In de Desolate Boedelkamer werden vroeger zaken afgehandeld van mensen die failliet waren. Wat het reliëf inhoud is dus dat door dat hij overmoedig werd hij viel/neerstortte. En het verband met de functie van deze kamer is dan, als je overmoedig word (veel geld uitgeeft) val je een keer en dan kun je failliet gaan.
Dit schilderij is gemaakt door Thomas de Keyzer in 1657. Het hangt boven de schoorsteenmantel in de Desolate Boedelkamer. Op het schilderij kun je de Griekse held Odysseus recht onderin het schilderij zien. Hij draagt hier slechts een doek. In het midden van het schilderij en iets aan de linkerkant zie je de prinses Nausicaä met daarachter haar dienstmeisjes. Op de achtergrond zie je het eiland en links oven in de wolken. De kleuren die gebruikt zijn, zijn vrij donker. Alleen Nausicaä valt best wel op vanwege haar witte jurk in het donkere landschap. Nausicaä hielp Odysseus en dat word er ook op het schilderij uitgebeeld.
Nadat de Grieken Troje hadden ingenomen, vertrok Odysseus weer terug naar zijn eigen land, namelijk Ithaka. Het zit hem tijdens deze reis helemaal niet mee en uiteindelijk verliest hij zijn hele vloot en is hij als enige nog over. Omdat hij heel lang heeft rondgezworven, voor wel 10 jaar, spoelde Odysseus uitgeput en naakt aan op een eiland dat van de Phaiaken is. De beelschone Nausikaä, de dochter van koning Alkinoös, vond hem. Ze verschoonde hem, gaf hem kleren en bracht hem mee naar het paleis. Uiteindelijk brachten zij hem naar zijn vaderland Ithaka terug.
Het verband tussen het schilderij en de Desolate Boedelkamer is: In het schilderij hielp prinses Nausicaä Odysseus. De bedoeling die erachter zit is dat de bestuursleden ook de andere mensen die failliet waren gegaan eens konden helpen. In plaats van alleen failliet verklaren.
Bovenstaand reliëf laat zien hoe Arion werd gered door een dolfijn. Je ziet hier Arion heel groot weergegeven en hij zit op de dolfijn. Hij heeft grotendeels een doek om zich heen. Onderaan de lijst zie je de golven van de zee. Arion houdt een citer in zijn handen. De kleur is wit met grijsachtige accenten, dit is waarschijnlijk marmer.
Arion was een van de beste zangers uit zijn tijd. Hij reisde altijd heel de wereld rond, maar hij wilde na een tijdje weer terug naar zijn geboorteland. Samen met zijn matrozen reisde hij uit zijn eigen land, want hij dacht dat ze het meest te vertrouwen waren. Dit was helaas voor hem niet zo. Zij dwongen hem om zelfmoord te plegen, want hij was inmiddels heel erg rijk, zo konden zij zijn spullen stelen. Hij vroeg als laatste wens, of hij een lied mocht zingen. Hij zong zo mooi, dat toen hij het water in sprong, een dolfijn hem kwam redden en hem terugbracht naar zijn eigen land. Hij vertelde eenmaal terug het verhaal aan de koning en de matrozen werden dan ook hiervoor gestraft.
In de Assurantie kamer werden voornamelijk financiële zaken geregeld zoals: polissen registreren en recht spreken over verzekeringszaken. De stem van Arion zelf kun je hier vergelijke met een verzekering, want doordat hij zo mooi zong werd hij uiteindelijk gered door de dolfijn.
Op dit schilderij is een scene afgebeeld uit een verhaal van Theseus en Ariadne. Dit schilderij is gemaakt door Willem Strijcker in 1657. Theseus is links in het schilderij te zien en hij geeft Ariadne (rechts in het schilderij) een bol met wol. Op de achtergrond ligt een dode Minotaurus. Ook zie je een soort rode cape/deken op de voorgrond liggen.
Bronnen: http://paleisdam.weebly.com/rechtspraak-en-financien.html
http://www.scholieren.com/praktische-opdracht/15342
https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-AO-22-2-H
http://klassieken.blogspot.nl/2009/12/relief-van-icarus-boven-de-desolate.html
http://www.scholieren.com/praktische-opdracht/10016



