Het Paleis op de Dam
De Zuidgalerij
Godenbeelden in de Zuid-Galerij:
Zuidoosthoek: Mercurius en Diana.
Zuidwesthoek: Apollo en Jupiter
Alle beelden zijn gemaakt door Artus Quellinus, in de periode 1650-1664. Alleen het beeld van Venus is gemaakt door Rombout Verhulst. De bedoeling van de beelden in de galerijen was om de afbeeldingen als het ware te verbinden met het universum, en dus namen de afbeeldingen deel aan deze harmonie.
Mercurius
Het beeld is van Mercurius, de god van de handel.
Hij is afgebeeld met staf in zijn rechterhand , waarmee hij volgens de mythologie twisten beslecht, oftewel ruzies oplost. Hij heeft een soort helm op zijn hoofd, en kijkt naar links. Rond zijn voeten zitten een geit en een bepaalde vogel, en hij heeft een doek in zijn hand en om zijn nek.
De nadruk van het beeld ligt vooral op Mercurius zelf, met zijn staf in zijn hand.
Mercurius speelt in bijna elke mythe over goden wel een rol, omdat hij de boodschapper is. Een belangrijke mythe waarin hij een rol speelt is die van de gouden appel, die aan de mooiste godin moest worden gegeven. Hij bracht deze appel naar Paris, die de mooiste godin uit moest kiezen.
Diana
Het beeld van Diana, de godin van de jacht en visserij, staat naast het beeld van Mercurius. In de oudheid was zij de godin van de maan.
Ze is afgebeeld met een stok in haar linkerhand, en ze kijkt naar rechts. Ze heeft een kledingstuk aan, wat over haar linkerschouder zit. Naast haar voet zit een kreeft op de grond, voor een soort van bloemen.
De nadruk ligt vooral op het beeld van Diana zelf.
Diana zwierf veel door de bergen met haar nimfen. Toen op een dag de jager Aktaion met zijn honden iets wilde drinken in een beek waar Diana in baadde, zag hij haar naakt. Als straf maakte ze een hert van hem, waardoor zijn honden hem levend opaten.
Apollo
Het beeld van Apollo staat in de zuidwesthoek. Hij is de god van de kunsten, muziek en de wetenschappen.
Hij is afgebeeld met een boog in zijn linkerhand, en pijlen op zijn rug. Zijn rechterhand zit achter zijn rug gebogen. Naast zijn voeten zit een beest wat een beetje lijkt op een krokodil.
Apollo is net als zijn tweelingzus Diana geboren uit een relatie tussen Jupiter en Leto, waar Jupiters vrouw Juno het niet mee eens was. Hierdoor maakte ze het eerst voor Leto het eerst moeilijk, zodat haar bevalling heel erg pijnlijk was. Hierna probeerde ze ook Apollo en Diana dwars te zitten.
Jupiter
Het beeld van Jupiter, de Romeinse oppergod, is afgebeeld naast Apollo.
Hij heeft een soort stok in zijn hand, en rond zijn voeten staat een grote vogel en een schaap.
Er zijn erg veel mythes waarin Jupiter, de oppergod, een rol speelt. In veel van deze mythes heeft hij buitenechtelijke relaties met vaak gewone vrouwen, waar dan soms een halfgod uit geboren werd met bovenaardse eigenschappen. Zijn vrouw Juno was het hier nooit mee eens, en probeerde dit te voorkomen.
Beeldende aspecten van de beelden:
Contrast
-
Er is weinig contrast gebruikt, alleen is er door de diepte wat schaduw in de beelden.
Kleur
-
Er zit geen kleur in de beelden, het bestaat helemaal uit grijze steen en is niet geverfd.
Vorm
-
De vorm is wel realistisch, het is afgebeeld zoals het eruit zou kunnen zien.
Compositie
-
De compositie niet symmetrisch. Het is wel een centraal-compositie, want de aandacht is vooral gefocust op het midden van de afbeelding.
De Noordgalerij
Noordoosthoek: Cybele. Zij is de godin van de aarde en moeder van al dat groeit. Zij staat afgebeeld tussen twee leeuwen met een hoorn in haar hand. Zij staat bij de deur van de weeskamer. Zij was de behoedster van mensen en steden. Dit beeld is gemaakt door Artus Quellinus in de periode van 1650 – 1654. De vorm van dit beeld is erg realistisch. Er is maar een klein beetje gebruik gemaakt van schaduw (licht-donkercontrast). De compositie waarvan hier gebruik is gemaakt is een centraal-compositie. Het valt op dat zij omringd is door leeuwen.
Noordoosthoek: Saturnus. Hij staat afgebeeld met een ploeg, sikken en een korenschoof. Hij was de god van de landbouw en van de tijd. Saturnus verslindt zijn zoon. Achter hem liep dan ook de trap naar het torenuurwerk. Dit beeld is gemaakt door Artus Quellinus in de periode van 1650 – 1654. De vorm van dit beeld is erg realistisch. Er is maar een klein beetje gebruik gemaakt van schaduw (licht-donkercontrast). De compositie waarvan hier gebruik is gemaakt is een centraal-compositie. Het valt erg op dat Saturnus zijn zoon verslindt.
Noordwesthoek: Mars. Mars was de god van de oorlog, daarom staat hij ook afgebeeld met zijn wapenuitrusting. Achter Mars leidde een trap naar de grote en kleine krijgsraadkamer, dat waren de vergaderplaatsen van de officieren der stedelijke schutterij. Mars staat naar Venus toe gericht vanwege het klassieke verhaal van de liefde. Dit beeld is gemaakt door Artus Quellinus in de periode van 1650 – 1654. De vorm van dit beeld is erg realistisch. Er is maar een klein beetje gebruik gemaakt van schaduw (licht-donkercontrast). De compositie waarvan hier gebruik is gemaakt is een centraal-compositie. Het valt erg op dat Mars en Venus elkaar aankijken.
Noordwesthoek: Venus. Zij was de godin van de liefde. Zij is omringd door cherubijnen, en zwaan en een duif. Zij staat naar Mars toe gericht vanwege het klassieke verhaal van de liefde. Het beeld is gemaakt door Rombout Verhulst in de periode van 1650 – 1664. De vorm van dit beeld is erg realistisch. Er is maar een klein beetje gebruik gemaakt van schaduw (licht-donkercontrast). De compositie waarvan hier gebruik is gemaakt is een centraal-compositie. Het valt verder dus erg op dat Venus en Mars elkaar aankijken.
De bedoeling van de beelden in de galerijen was om de afbeeldingen als het ware te verbinden met het universum. Deze afbeeldingen namen deel aan deze harmonie.
Mythen:
Venus: Volgens de mythe "De geboorte van Venus" zou Venus geboren zijn uit de geslachtsdelen van Uranus.
Mars: Mars en Venus beminden elkaar, maar Venus was al getrouwd met Vulcanus. Toen Vulcanus hoorde dat zij elkaar beminden smeedde hij een bronzen net en gooide dat over Mars en Venus heen terwijl zij samen in bed lagen.
Saturnus: Saturnus at al zijn zonen en dochters op, omdat hij van het orakel had gehoord dat één van hen hem van de troon af zou stoten.
Cybele: Een van de mythen over Cybele is dat toen Attis (de geliefde van Cybele) was gestorven Cybele de wereld afzocht met loshangend haar
Bronnen:
http://17burgers.wordpress.com/2013/05/03/paleis-op-de-dam-galerijen-functie-inhoud/
http://oud.digischool.nl/ckv2/burger/burger17de/lessen/dam/galerijen.htm
http://www.nissaba.nl/godinnen/cybele.php
Afbeeldingen: http://digitaalgrachtenhuis.nl/objecten/toon/2384/?lang=nl
https://www.google.nl/imghp?hl=nl&tab=wi&ei=cAQ1VOfKEKn9ywOU3oKoDw&ved=0CAQQqi4oAg















