top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenstaand schilderij is gemaakt door Jan Lievens in 1656. Aan de linker kant zie je hoe Fabius Maximus afstijgt van zijn paard. Er staan nog een aantal mannen aan de rechter kant. Je ziet wolken in de heldere blauwe lucht. Er staat ook een bewaker met een hond. Middenin het schilderij staat Suessa. Fabius Maximus stijgt van zijn paard af om respect te betuigen aan zijn zoon Suessa als nieuwe consul. Er is gebruik van licht-donker contrast. De vorm is realistisch. Er is gebruik gemaakt van centraal-compositie. 

Onder het schilderij staat een onderschrift.

 

Van Vondel legt het onderschrift uit:
'De zoon van Fabius gebied zijn eigen Vader
Van 't paard te stijgen voor Stads eer en aghtbaarheid.
Die kent geen bloed en eischt dat hij eerbiedig nader.
Dus eert een man van staat het ampt hem opgeleid'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenstaand schilderij is gemaakt voor het stadhuis, dat verwees naar de integriteit van het bestuur. Het is gemaakt door Govert Flinck in 1656. Het schilderij hangt in de schouw van het Burgemeestersvertrek. Het gaat over de Romeinse Consul Marcus Curius Dentatus, hij is hier afgebeeld dat hij waardevolle geschenken van de Samnieten niet ontvangt. Aan de linkerkant zie je een hond die kijkt naar de ander hond in het schilderij. Daarnaast staat een vrouw met een schaal in haar hand. Daarnaast staat Marcus Curius Dentatus in een roodwollen kleed en houdt een koolraap omhoog. Met zijn andere hand wijst hij al het goud en geschenken af dat wordt aangeboden door de man in de wit met rode kleren. De aanbieder is een leider van het volk Samnieten. Marcus Curius Denatus neemt genoegen met zijn kleding en koolraap, eenvoudige leefstijl. Hij heeft geen behoefte aan de geboden kostbaarheden. Je ziet dan een bruin jongentje. Dan zie je een groep mensen die Marcus Curius Denatus aankijken. Op de voorgrond een slaaf om zijn knieën. En aan de rechterkant zie je wachters staan. Er zijn veel verschillende kleuren gebruikt. Het schilderij is wel realistisch. Het valt op dat de man in de oranje jurk om kijkt naar de rest van de mensen. De rest van de mensen kijken naar hem. Het schilderij dient als voorbeeld hoe de burgemeesters zich moeten gedragen.

 

Gedichtje onderaan het schilderij:

"Op de wacht van de burgemeesters mag Rome veilig slapen

Als Marcus Curius het aangeboden goud afslaat,

En zich tevreden stelt met een gerecht van rapen.

Zo wordt door Matigheid en Trouw de stad gebouwd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bovenstaand schilderij is gemaakt door Ferdinand Bol in 1656. Het gaat om de onomkoopbaarheid van de Romeinse consul Caius Fabritius. Pyrrhus is de man met de tulband. Het schilderij geeft het moment weer waarop Pyrrhus probeert Fabritius, na mislukte omkooppogingen, te overreden. Hij wil zijn rijk vergroten. Hij haalt een ongekend monster, een olifant, te voorschijn. Consul Fabritius blijft onverschrokken op de trap. De soldaten en kinderen blijven niet op de trap. Aan de linkerkant zie je een wachter die wegloopt en omkijkt, ze duiken weg. Daarnaast zie je iemand op de grond zitten in een blauwe jurk. Boven op staan 2 mensen. En aan de rechter kant staan 4 mensen waaronder een wachter. Linksboven zie je een olifant. Rechtsonder steekt iemand zijn schild naar voren en beschermt zichzelf. Het is een centrale positie. Er worden verschillende kleuren gebruikt. De vorm is wel realistisch. De 2 mensen die boven op staan vallen op. 

 

Onderschrift:

Fabritius houdt stand in Pyrrhus legertenten Het gout verzet

hem niet, door schandelijcke zucht Noch elefants gebriesch

en felle dreigementen Zoo zwicht geen man van Staet voor

gaven noch gerucht

 

Reliëf Burgemeestersvertrek

 

De 4 burgemeesters die regeerden kwamen bijeen in het burgemeestersvertrek. Naast hun dagelijkse bezigheden voerden zij hun bestuurstaken uit. Belangrijk was dat zij hun belangen niet vermengden. De decoraties in het vertrek waarschuwden hen ervoor dat ze hun belangen niet moesten vermengen. Boven de toegangsdeur is een marmeren reliëf te zien met Mercurius die de honderd-ogige Argus (oplettendheid) met zijn muziek in slaap probeert te sussen om zijn koe te stelen. 
De boodschap van dit reliëf is dat je als burgemeester goed moet opletten en je niet moet laten verleiden of laten omkopen.

 

Bronnen:

http://www.scholieren.com/praktische-opdracht/23071

http://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur-sport/monumenten/monumenten-0/gebouwen-gebieden/beschrijvingen/paleis_op_de_dam/

http://www.paleisamsterdam.nl/het-paleis/explore/paleis/corruptie

http://oud.digischool.nl/ckv2/burger/burger17de/lessen/dam/raadszaal.htm

 

 

Het Burgemeestersvertrek

© 2023 by WRITERS INC. Proudly created with Wix.com

  • facebook-square
  • Twitter Square
bottom of page